Positief verrast door het direct effect van verduurzamen op comfort

‘De buurman belde aan. Hij had een idee om met een aantal buren zonnepanelen op ons eigen dak te installeren. Dus individueel, maar toch collectief’, aldus René Wassenaar, eigenaar van een woning uit 1925 in de Bloemenbuurt. De buurman zorgde voor de offertes, maar regelde ook een bezoek aan het bedrijf in Almere. ‘We zagen met eigen ogen wat het zelf opwekken van energie inhoudt: welke panelen kun je verwachten en hoeveel energie levert een paneel je eigenlijk op? Dat bezoek en het plaatsen van de zonnepanelen was eigenlijk het begin van de rest’, aldus René.

Raadpleging van verschillende bronnen mogelijk voor verduurzamen huis

De zonnepanelen liggen er nu 4 jaar. ‘Het plaatsen van de panelen was zo gepiept. En je ziet meteen dat de panelen produceren, dat is toch leuk?’, aldus René. En sinds het leggen van de panelen heeft René een aantal stappen doorlopen en aanvullende maatregelen getroffen. Zo is er een warmtefoto van zijn woning gemaakt door de lokale coöperatie HeemSteeds Duurzamer, is er een energiecoach op gesprek geweest én heeft René het Duurzaam Bouwloket geraadpleegd. Het Duurzaam Bouwloket is het onafhankelijke energieloket van de gemeente. HeemSteeds Duurzamer is een coöperatie, met vrijwillige energiecoaches die onafhankelijk adviseren.

Raadpleging en informatie ophalen is deze voormalige informatiespecialist overigens niet vreemd: ‘In mijn werkzaamheden voor bijvoorbeeld Monumentenzorg was ik altijd bezig met inventariseren. Dat doe je met je eigen huis eigenlijk niet anders als je gaat verduurzamen’, aldus René.

Kennis leidt tot actie: van vloer tot spouw met subsidie

De familie Wassenaar bleef niet inventariseren, maar ging ook over tot actie. ‘Mijn vrouw had beneden altijd last van koude voeten. Ik was zelf eerst wat sceptisch, maar we hebben uiteindelijk gekozen voor het isoleren van de kruipruimte met TonZon. Het intakegesprek met een lokale leverancier was al grappig, met een jongen die vanuit het kruipluik een offerte maakt. Maar ik was zelf verbaasd over het directe effect dat je merkt vanuit het comfort-oogpunt. Vervolgens hebben we ook besloten om de spouw te laten isoleren. Dat was nog wel even spannend vooraf. Want we moesten de parkeerplek voor ons huis vrijhouden. Als je zelf geen auto hebt, maak je je wel even zorgen. En er liggen ineens allemaal slangen in je huis, maar de zogenaamde ‘overlast’ valt dus reuze mee’, aldus René.

Verduurzamen is soms ook verrast worden

Vanuit de Rijksoverheid was er een subsidie waar René gebruik van heeft gemaakt. ‘Het aanvragen van de subsidie valt nog wel mee. Het moeilijkste is om te bepalen waarmee je begint en wat het je opbrengt’, aldus René. Dat verduurzamen kan leiden tot verrassingen weet René ook. Naast het terugkrijgen van een aardig subsidiebedrag, leveren bedrijven ook goed werk. ‘Zo heeft de leverancier van het TonZon systeem meer werk verricht dan gepland. Zo zijn ze ook onder de fundering door gegaan en hebben ze de kruipruimte onder onze keuken geïsoleerd. Terwijl dat niet in de offerte stond of in een nacalculatie werd meegenomen. Hoe mooi is dat?’, vertelt René.

Wie het kleine niet eert…

Ook kleine maatregelen worden getroffen in huize Wassenaar. René: ‘Zo heb ik achter alle radiatoren folie geplakt. Hierdoor ben ik niet langer mijn muren aan het verwarmen voor nop. Ook heb ik de tip van de energiecoach gekregen om de temperatuur van de CV te verlagen naar 60 graden. Hij stond op 90 graden. Dat zijn kleine acties, die toch helpen in het verlagen van je gasverbruik.’

Hele duidelijke effecten heeft René nog niet gezien op de energierekening. ‘Dat viel nog wat tegen, maar we hebben natuurlijk naast de corona-pandemie ook te maken gehad met een koud voorjaar. Maar hoe dan ook: je huis wordt meer waard, het comfort van je huis verbetert meteen en je kunt het niet zien, maar wel vertellen. En ervaren, want mijn vrouw heeft geen koude voeten meer’, aldus René. Kortom: een verhaal dat het delen waard is.

Bekijk de koplopers