Meubelzaakeigenaar Marcel zoekt duurzame oplossing voor verwarming
Een toonzaal van 650 vierkante meter in een pand uit de jaren zestig zo duurzaam mogelijk maken, is best een hele klus. Marcel van den Broek, eigenaar van de gelijknamige meubelzaak aan de Kerklaan, is al een flink eind op weg. Nu nog een haalbare en betaalbare oplossing voor de verwarming.
“Ik wil de wereld graag goed achterlaten”, vertelt Marcel op een zonnige morgen aan een van de eettafels in de toonzaal. “Niet alleen aan onze eigen kinderen, natuurlijk, maar voor de hele volgende generatie.” Om die reden is de meubelverkoper, van de vierde generatie in een familiebedrijf dat stamt uit 1880, al een paar jaar bezig met energiebesparing.
Besparing door ledverlichting
“In een meubelzaak heb je veel verlichting nodig, voor de sfeer”, wijst hij. Elke zithoek op de begane grond en de eerste verdieping wordt van boven uitgelicht door spots, aangevuld door sfeerverlichting op tafels, aan de muur, of op een poot. “Tot voor kort hadden we 150 Watt natriumlampen aan het plafond, voor daglichtverlichting. We hebben alles vervangen door ledlampen, ook het neon aan de buitenzijde.” De nieuwe verlichting is gekoppeld aan een ‘smart’ systeem: op plekken waar genoeg daglicht binnenkomt, worden de lampen automatisch uitgeschakeld. Raakt het bewolkt, dan gaan ze weer aan. “Dat merk je direct aan je energierekening”, zegt Marcel. “Ons stroomverbruik is minstens gehalveerd.”
Te grote ramen voor isolatie
De buitenwanden liet hij van binnen isoleren. Onder het parket ligt een isolatielaag, boven de bedrijfsruimte bevinden zich verwarmde appartementen. De ramen op de eerste verdieping zijn inmiddels voorzien van isolatieglas.” Alleen de grote ramen van de toonzaal zijn nog enkel. “Dubbel glas is niet leverbaar op dit formaat”, ontdekte Marcel. “Ik wil ze wel splitsen in kleinere ramen, maar dat heeft veel voeten in aarde, want dan verander je de buitenzijde van het pand. Dat kan niet zomaar.”
“Ons stroomverbruik is minstens gehalveerd.”
Blokverwarming
De volgende stap is duurzaam verwarmen. “Dit gebouw heeft blokverwarming”, vertelt Marcel. Met vier grote gasketels worden zowel het bedrijfspand als de bovenliggende woningen verwarmd.” Het liefst zou hij zijn bedrijf elektrisch verwarmen, maar afschakelen van het centrale systeem blijkt (nog) niet zomaar te kunnen, vanwege wet- en regelgeving. Dus doet hij in elk geval wat wél binnen zijn mogelijkheden ligt. Zo verving hij de oude radiatoren alvast door efficiëntere, voorzien van slimme thermostaatknoppen, en isoleerde hij het bedrijfspand waar mogelijk.
Zoeken naar alternatieven
Marcel onderzocht ook andere mogelijkheden: bijvoorbeeld verwarming door invertable airco’s (lucht-lucht warmtepompen). Voor zo’n systeem lagen de offertes rond de 80.000 euro. “En dan zit je nog met buitenunits die je niet zomaar kunt plaatsen.” Infraroodpanelen zouden ongeveer de helft kosten: nog steeds veel te veel, wat de ondernemer betreft. “Ik ben zeker bereid te investeren, maar het moet wel rendabel zijn.”
Al met al heeft hij nog geen haalbaar alternatief gevonden voor duurzame verwarming. Binnenkort, vertelt hij, komt er een adviseur langs van Klimaatroute. “Ik hoop op een gericht stappenplan voor hoe ik hier groen kan verwarmen. De installateurs en andere adviseurs die ik hier tot nu toe over heb benaderd, vijf of zes inmiddels, kwamen er niet uit. Ook doordat ingrepen aan de buitenkant mede bepaald worden door de vereniging van eigenaren. Met hen ben ik in gesprek, maar zo’n proces kost natuurlijk tijd. Ik heb er vertrouwen in dat het uiteindelijk allemaal goed komt.”