Autodelen, goed idee!

Nu we massaal zijn gaan thuiswerken, is het aantal autokilometers flink afgenomen. Ziet u uw auto tegenwoordig ook vooral van de buitenkant? Misschien is het een idee om te kiezen voor autodelen. Dit zijn uw mogelijkheden…

SnappCar

Een auto huren van, of verhuren aan uw buren kan via SnappCar. Particulieren bieden hun eigen auto via de website van SnappCar te huur aan voor bedragen tussen de 25 euro per dag voor een compacte auto tot zo’n 225
euro voor een luxe wagen. De eerste 100 tot 300 gereden kilometers worden niet extra doorberekend. Aanbieders en huurders worden goed gescreend, zodat er geen misbruik gemaakt kan worden van het onderlinge vertrouwen. In Heemstede worden al flink wat auto’s gedeeld.

iZoof

In verschillende steden wordt geëxperimenteerd met elektrisch autodelen voor, door en met bewoners. Zo lopen er in Haarlem sinds 2018 proefprojecten met iZoof, een burgerinitiatief dat projecten met elektrische deelauto’s van de grond tilt. Bewoners kunnen zich aanmelden als autodeler of als Auto-Maatje, een vrijwilliger die zorgt voor de schoonmaak van de deelauto’s. Het autodelen gaat via een app. De abonnementskosten variëren van 5 tot 25 euro per maand, afhankelijk van de gebruiksfrequentie.

Greenwheels

Greenwheels is wellicht de bekendste aanbieder van deelauto’s. In Heemstede staan er 4, in Haarlem 42 en in Nederland in totaal ruim 2.150. U reserveert online of via een app een auto tegen een instaptarief van 0 tot 25 euro per maand, plus 225 euro borg. Greenwheels kan worden gekoppeld aan uw OV-kaart of uw NS Business Card, wat het systeem nog gebruiksvriendelijker maakt.

Bekijk de actuele artikelen