Zonnepanelen: ook rendabel in de winter

Zonnepanelen leveren het meest op in de zomer. Maar ook in de winter leveren ze energie. En met de veranderende salderingsregeling loont het om ze alsnog snel aan te schaffen.

Om met de deur in huis te vallen: zonnepanelen werken ook in de winter. Wel is het zo dat de opbrengst vergeleken met de zomermaanden een stuk lager ligt. Dat komt doordat er overdag korter daglicht is en de zon minder krachtig is. Van alle energie die een zonnepaneel per jaar opwekt, is maar twee procent afkomstig van de maand december. November en januari nemen elk drie procent van hun rekening. Richting voorjaar en zomer gaat de opbrengst per maand rap omhoog.

Koude dagen = veel opbrengst?

Er wordt gezegd dat zonnepanelen op koude zonnige dagen juist wel veel opwekken, door dat ze dan efficiënter zouden werken. Dat klopt, maar dat is relatief en komt vooral voor in het vroege voorjaar of najaar. In de zomermaanden werken de zonnepanelen weliswaar wat minder efficiënt, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de extra uren zon. Er zijn bovendien ook koude dagen waarop uw zonnepanelen vrijwel niets opwekken, bijvoorbeeld omdat er een laag sneeuw op ligt. Afgeraden wordt om de sneeuw met een bezem, heet water of stoom te verwijderen. Dat verhoogt alleen maar de kans op beschadiging.

Opbrengst zonnepanelen verdeeld over het jaar.

Salderingsregeling en terugverdientijd

Heeft de aanschaf van zonnepanelen nog wel zin nu de salderingsregeling wordt afgebouwd? De regeling maakt het mogelijk om stroom die u opwekt aan het net te leveren en op een later moment weer kosteloos af te nemen. Dit ‘wegstrepen’ gaat veranderen en vanaf 2025 mag u ieder jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 is salderen helemaal niet meer mogelijk. U krijgt dan een vergoeding voor opgewekte stroom die een stuk lager ligt dan de prijs die u betaalt voor stroom die u afneemt. Op Milieucentraal leest u hoe de salderingsregeling eruit gaat zien. Wie in 2023 zonnepanelen koopt, profiteert dat jaar nog van het feit dat alles kan worden gesaldeerd. Met de huidige prijzen voor energie blijven zonnepanelen een interessante investering. Zelfs met de veranderende salderingsregeling na 2025 verdient u uw investering in de meeste gevallen tussen de zeven en acht jaar terug.

Langere levertijden

Wie nu zonnepanelen wil aanschaffen, krijgt te maken met wat langere levertijden dan voorheen. Mede door chiptekorten is het aanbod lager. En doordat veel mensen op dit moment bezig zijn met het verduurzamen van hun huis, is er ook een tekort aan installateurs. Hou hier dus rekening mee.

Tot slot nog een leuk nieuwtje. Per 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen afgeschaft. Het is dus niet langer nodig om zoals voorheen de btw bij de Belastingdienst terug te vragen. Dat scheelt een hoop papierwerk.

Bekijk de actuele artikelen