Cilia verduurzaamt haar huis uit 1905

Zesentwintig jaar lang woonden ze er prachtig, in een huis uit van net na 1900 in Haarlem Zuid. Ze hadden in die tijd al wel het nodige verbouwd, maar isolatie of verduurzaming stonden bij die ingrepen niet op de eerste plaats. “Dat werd hoog tijd. Maar echt verduurzamen betekende: ingrijpend verbouwen”, vertelt Cilia Born. Het werd verhuizen. Naar Heemstede.

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst is de ruime woonkamer. Die lijkt niet te passen achter de gevel van de twee-onder-een-kapwoning. “De vorige bewoners hebben beneden flink uitgebouwd. Boven is het heel klein”, vertelt Cilia. Dat komt prima uit voor haar en haar man, André Rooijmans. “We zijn met z’n tweeën, maar hebben samen wel vijf kinderen en zeven kleinkinderen. In deze woonkamer passen we met z’n allen tegelijk.”

Het tweede wat in het oog springt, is de prachtige diepe achtertuin. Cilia is er dolgelukkig mee. “Ons vorige huis was een bovenwoning. Daar hadden we alleen een balkon. We zijn hier afgelopen december komen wonen en kijken dit jaar alleen maar naar wat er allemaal opkomt. Het is echt fantastisch aangelegd.” De tuin was dan ook een belangrijk argument om te kiezen voor verhuizen. Dat, en die ingrijpende verbouwing die hen in Haarlem boven het hoofd hing.

Nu de bovenverdieping nog

Cilia: “Dit is ook een oud huis, uit 1905. Ook met enkelsteens muren, maar hier is al ontzettend veel aan gedaan. De benedenverdieping is helemaal geïsoleerd, er zijn overal hoogrendementsramen geplaatst, er ligt vloerverwarming en acht zonnepanelen op het dak. Hier hoeven we alleen de bovenverdieping nog aan te pakken.” Dat zal overigens geen kleinigheid worden, weet Cilia. Het dak en de muren moeten nog volledig worden geïsoleerd. “Daar zullen voorzetwanden moeten komen. En het ís al zo klein; we zoeken nog naar manieren om daar niet te veel ruimte mee te verliezen.”

De badkamer hadden Cilia en André al laten doen. “Daar hebben we nog een ouderwetse gasradiator laten plaatsen. Achteraf heb ik daar wel spijt van, want we willen helemaal van het gas af.”

 

“De isolatie moet eerst, daarna heeft het pas zin om te kijken naar een warmtepomp.
En we willen ook extra zonnepanelen; die kunnen ook prima op het dak van de uitbouw”

 

Goed overdenken

Discussiepuntje tussen Cilia en André is nog de gashaard. Dat die eruit gaat, daar zijn ze het over eens. Maar komt er dan een houtkachel voor in de plaats of niet? “Het is natuurlijk heel gezellig, bij de kachel zitten. Maar er komt wel een hoop fijnstof bij vrij. Ik wil niet dat we dan, juist omdat het zo leuk is, steeds meer gaan stoken. Want nódig is het natuurlijk niet, zo’n houtkachel.” Ze gaan het nog even goed overdenken, zegt ze. “Dat adviseer ik zelf ook altijd.”

Cilia is namelijk, naast nieuwe inwoner van Heemstede, ook kersverse energiecoach bij Heemsteeds Duurzamer. De training daarvoor had ze in Haarlem al gedaan, via energiecoöperatie De Groene Kroon, voor de Bos & Vaart- en de Koninginnebuurt. “Ik had hen destijds benaderd omdat ik meer wilde weten over verduurzaming van ons huis. Ik was net met pensioen, dus daar kreeg ik toen tijd voor.” Achteraf moet ze er zelf ook een beetje om lachen dat ze meteen gevraagd werd om coach te worden. “Ik vond het wel leuk. En bij die training leerde ik zelf ook meteen wat er allemaal komt kijken bij verduurzaming.”

Eerst isolatie, dan een warmtepomp

Die kennis komt nu goed van pas: “De isolatie moet eerst, daarna heeft het pas zin om te kijken naar een warmtepomp. En we willen ook extra zonnepanelen; die kunnen ook prima op het dak van de uitbouw. ” Cilia voelt zich een bevoorrecht mens, zegt ze. “Doordat we ons huis zo goed hebben kunnen verkopen, kunnen we nu hier die verduurzamingsslag maken.”

Gedragsverandering hoort daarbij, wat Cilia betreft. “Isoleren is belangrijk, maar je kan ook heel veel andere dingen doen. Zo zijn we er in ons vorige huis mee begonnen om het kraanwater op te vangen dat anders wegloopt wanneer je groente wast, of als je wacht op warm water. Gewoon een emmertje onder de kraan zetten. Soms vang je zo wel 20 liter op. Dat gebruiken we om de wc mee door te spoelen, of de planten water te geven. En oh ja, regentonnen. Die staan ook nog op ons verlanglijstje. Lekker met een gietertje de hele tuin door, dat vind ik wel gezellig.”

Bekijk de koplopers