Zelf aan de slag
Een lagere energierekening en een comfortabeler huis bereikt u door uw woning te verbeteren, zelf energie op te wekken en slimmer met energie om te gaan.
En ook wat betreft mobiliteit, hergebruik van grondstoffen en het groen rondom uw huis of bedrijfspand kunt u meer dan u denkt. Wij helpen u op weg.
Energietransitie
Lagere energielasten, comfortabeler wonen en stappen maken richting een aardgasvrije toekomst. U kunt het groots aanpakken of met kleine maatregelen al een merkbaar verschil zien.
Op weg naar een aardgasvrije woning kan een hybride warmtepomp een mooie tussenstap zijn. Dit type warmtepomp kan vaak functioneren met bestaande radiatoren en wordt gekoppeld aan de cv-ketel, zodat deze bij kan springen als het buiten heel koud is.
Omdat het niet de bedoeling is dat de cv ook aanslaat wanneer de buitentemperatuur nog helemaal niet zo laag is, is een redelijke mate van isolatie rondom een vereiste. Dat betekent in elk geval spouwmuurisolatie, redelijke vloer- en dakisolatie (van 5-7 centimeter) en ‘gewoon’ dubbel glas. Klik hier om te zien of uw huis klaar is voor een warmtepomp.
Vijf tot tien jaar geleden was het nog een uitzondering: nu liggen zonnepanelen op steeds meer daken. Logisch, want de kosten zijn de afgelopen jaren met zo’n 25 procent gedaald en de btw wordt betaald door de Belastingdienst. Steeds meer woningeigenaren zien hun elektriciteitsmeter gestaag teruglopen als de zon schijnt: kassa! En ook onder een Hollands wolkendek leveren panelen ook nog steeds stroom.
Op het zonnepanelenportaal van Milieu Centraal vindt u antwoorden op vragen als: is mijn dak geschikt voor panelen? Wat kosten ze en wat leveren ze op? Waar moet ik op letten bij de aanschaf? Het interessant om deel te nemen aan gezamenlijke inkoopacties, bijvoorbeeld via het Duurzaam Bouwloket. Het webinar voor deze inkoopactie kunt u hier bekijken.
Laaghangend fruit, zo worden makkelijke maatregelen met een groot effect wel genoemd. Het plaatsen van tochtstrips is daar een schoolvoorbeeld van. Die kier bij de voordeur, dat koude randje onder de vensterbank, dat oude zolderraampje: misschien neemt u zich al lang voor om er eens iets aan te doen.
Onze tip: doe het gewoon! Bij iedere bouwmarkt zijn tochtprofielen, tochtstrips en tochtband te koop. Een kleine investering voor een lagere energierekening en een comfortabeler huis. Tochtwering is eenvoudig te monteren, maar om de kieren goed te dichten is wel enige zorgvuldigheid vereist. Op de website van bouwmarkten (wij noemen geen namen) zijn vaak handige tips voor de montage te vinden. We hebben ook een filmpje over hoe je makkelijk kunt aanbrengen.
Nog een tip uit de categorie ‘kleine moeite, groot plezier’. Het is wel even passen, meten en knippen, maar daarmee pakt de energierekening jaarlijks vele tientjes lager uit.
De radiatorfolie wordt achterop de radiator aangebracht en houdt daar de warmte tegen die anders naar buiten uitstraalt. Dat kan oplopen tot 96 procent van de totale hoeveelheid warmte. Zeker als u slecht geïsoleerde buitenmuren hebt, loopt de besparing flink op. De folie is (al dan niet online) te koop bij bouwmarkten, warmtespecialisten of duurzame warenhuizen. De aanbieders geven online vaak goeie tips voor het aanbrengen van de folie.
Wie (nog) niet kan of wil investeren in andere warmtebronnen, zoals zonne-energie of een warmtepomp, kan ook energie besparen door de huidige cv-installatie optimaal te benutten.
Het isoleren van leidingen die van de ketel naar de radiator lopen zorgt ervoor dat onderweg minder warmte verloren gaat en het water dus langer warmte kan afgeven in de radiatoren. Het materiaal is goedkoop, supersimpel aan te brengen en levert toch mooi weer een paar tientjes per jaar aan besparing op. Verkrijgbaar bij de bouwmarkt of warmtespecialist.
Koud optrekkende vloeren zijn heel oncomfortabel. Vloerisolatie brengt daar verandering in. En het levert een besparing op van al gauw 250 euro per jaar op de energierekening. Zit er onder uw huis een kruipruimte van 35 centimeter of meer? Dan kan de isolatie aan de onderkant van de vloer worden aangebracht Zo niet, dan kan de bodem van de kruipruimte worden geïsoleerd, of de vloer van bovenaf.
Een doorgewinterde klusser met twee rechterhanden kan flink wat geld besparen door de vloerisolatie zelf uit te voeren. Het is dan wel van belang dat u goed weet wat u doet. Lees hier meer over een goede materiaalkeuze en aanpak.
mobiliteit
Ook in de toekomst willen we dat Heemstede voor iedereen goed bereikbaar blijft. Tegelijkertijd doen we er goed aan om onnodige autokilometers te vermijden of te kijken of er duurzame alternatieven zijn.
Maakt u beperkt gebruik van uw auto? Autodelen is niet alleen goedkoper maar maakt de straten ook leefbaarder. Greenwheels is wellicht de bekendste aanbieder van deelauto’s. In Heemstede staan er 4, in Haarlem 42 en in Nederland in totaal ruim 2.150.
Een auto huren van, of verhuren aan uw buren kan via SnappCar. Particulieren bieden hun eigen auto via de website van Snappcar te huur aan voor bedragen tussen de 25 euro per dag voor een compacte auto tot zo’n 225 euro voor een luxe wagen.
De keuze in elektrische fietsen is in een relatief korte tijd enorm toegenomen. Ze zorgen dat u snel op uw plaats van bestemming komt - zelf met tegenwind - en zijn zeer geschikt voor woon-werkverkeer. Ze zijn daarmee een aantrekkelijk, voordelig en gezond alternatief geworden voor auto en OV.
Plant u een vakantie? Steeds meer plekken in Europa zijn goed te bereiken met de trein. Milieucentraal heeft een handige tool voor het kiezen van een duurzamer vervoermiddel. Toch vliegen? Compenseer dan de uitstoot.
Gemeente Heemstede ziet het aantal elektrische auto’s sterk toenemen en verwacht dat deze groei de komende jaren doorzet. Dat betekent minder CO2-uitstoot en een schonere toekomst. We hebben daarom meer laadpalen nodig. Daarvoor werkt de gemeente met een zogenaamde plankaart. Op deze kaart staan de plekken waar mogelijk nieuwe laadpalen kunnen komen in Heemstede. Kijk voor meer informatie op www.heemstededuurzaam.nl/laadpalen.
circulair
Door de hoeveelheid afval te verminderen en goed te scheiden, zorgen we ervoor dat er minder in de verbrandingsoven terecht komt en restmaterialen een grondstof worden voor nieuwe producten.
Wist u dat in Heemstede meer dan 40 procent van het GFT-afval bij het restafval belandt? Dat is meer dan 10 procent boven het landelijk gemiddelde. Zonde! Want restafval verdwijnt door de schoorsteen van de afvalverbrander, terwijl met GFT-afval mooie dingen worden gedaan. Zo rijden de wagens van Meerlanden op het groene gas dat bij de vergisting ervan vrijkomt.
Bekijk hier onze tips over het scheiden van GFT-afval of dowload hier de flyer van Meerlanden.
Kleding, apparaten of meubels zijn bij een beschadiging in veel gevallen nog prima te repareren. Wat niet weggegooid wordt, hoeft ook niet te worden vervangen en kan prima nog een tijd mee. Kleding kunt u o.a. laten repareren bij Wilhelmina Kledingreparatie, Kledingreparatie Binnenweg, De Gouden Schaar of De Boulevard Schaar.
Gooi afgedragen kleding nooit weg maar breng deze naar de Snuffelmug of een andere tweedehandswinkel.
Hebt u een apparaat dat stuk en dat niet langer door de leverancier kan worden gemaakt? Neem het mee naar het Repair Café in Heemstede (Plein 1.) Haarlem of Vogelenzang waar vrijwilligers het vaak weer kunnen repareren.
Ruim 30% van al het eten dat we kopen wordt weg gegooid. Kijk vooruit en koop alleen wat u nodig hebt. Stem uw maaltijden enigszins af op de seizoenen met deze handige kalender. Op die manier voorkomt u dat u veel groente of fruit koopt met veel transportkilometers. Toch restjes over? Maak er de volgende dag een lekker soep of quiche van. Kijk hier voor tips wat u kunt met restjes.
Hebt u hout, panelen, ramen of kozijnen, deuren, ijzerwaren, sanitair, radiatoren of isolatiemateriaal over na een klus of verbouwing? Gooi deze niet weg maar breng ze naar de Snuffelmug in Heestede. Daar kunt u trouwens ook prima terecht voor materialen voor uw volgende klus.
In onze huizen staan veel apparaten die we misschien maar een paar keer per jaar gebruiken. Denk aan kettingzagen, ladders, bladblazers, boormachines of een kano. In plaats van deze te kopen, is het ook mogelijk om deze bij een buurman of buurvrouw te lenen, bijvoorbeeld middels een oproepje op Facebook of via Peerby. Peerby is ook een handige manier om spullen die uzelf niet of nauwelijks gebruikt te leen aan te bieden.
Spullen lenen en delen kan trouwens ook prima via de (WhatsApp) buurtapp. Zo leert u ook nog nieuwe buren kennen.
Bedrijven, scholen en verenigingen in Heemstede waarvan het verpakkingsafval lijkt op huishoudelijk afval kunnen zich aanmelden voor een kosteloos afvalscheiding systeem. De kosten voor transport, sortering en recycling zullen dan per ingang van 2023 worden vergoed door het Afvalfonds. De eerste inschrijvingsronde eindigt op 18 mei. Lees meer
“En door zelf te kijken en te ervaren, merk je ook dat oude mythes - zoals geluidsoverlast van een warmtepomp - eigenlijk helemaal niet kloppen.”
Klimaatadaptatie
Steeds vaker zien we dat er perioden zijn dat er in korte tijd ontzettend veel neerslag valt. Tegelijkertijd neemt het aantal hete dagen in de zomer toe, met hittestress tot gevolg. Met de volgende tips kunt u daar beter op in spelen.
Omdat hevige regenval steeds vaker voorkomt, is het belangrijk dat regenwater makkelijk in de bodem kan verdwijnen. In tuinen met veel tegels bestaat de kans op overstroming of overbelasting van het riool of straten die onder lopen. Mijd het gebruik van (te) veel tegels of verwijder deze indien mogelijk, bijvoorbeeld met de hulp van Steenbreek.
Hebt u een tuin en is het mogelijk om regenwater af te vangen? Plaats dan een regenton. Hiermee voorkomt u dat u kostbaar drinkwater moet gebruiken voor uw planten vangt u een deel van het water af bij hevige regenbuien.
Op steeds meer plekken in Heemstede vangen we regenwater niet langer op in het riool, maar leiden we het via een apart stelsel naar het dichtstbijzijnde oppervlaktewater (sloot, vaart, plas). Zo kunnen we meer water verwerken zonder dat het rioolstelsel onder druk komt te staan.
Het is belangrijk dat u niet zomaar alles door het putje in de straat wegspoelt. Wast u uw auto met sop? Gooi dan de emmer leeg in uw toilet. Oók wanneer u ‘ecologisch verantwoorde zeep’ gebruikt. Vuil en zeepresten komen anders in het oppervlaktewater terecht en dat is schadelijk voor waterdieren en insecten.
Meer weten? Lees dit artikel waarin ook een kaart is te vinden met waar het regenwater niet langer in het rioolstelsel belandt.
Een geveltuin laat de straat er niet alleen mooier uit zien, maar helpt ook bij het afvoeren van regenwater. Het enige dat u hoeft te doen is de een rij tegels verwijderen. Het ziet er bovendien ook nog eens heel gezellig uit. Kijk hier voor tips.
Ecologie
Samen behouden en bevorderen we de biodiversiteit. Daarbij gaat het om de verscheidenheid aan flora en fauna. Zo werken we aan een groen en ecologisch waardevol Heemstede.
Veel insecten hebben het moeilijk en een insectenhotel - een houten constructie met gaatjes of buisjes - in uw tuin of tegen uw schuur of gevel aan helpt. De insecten gebruiken het hotel o.a. voor het verzamelen van stuifmeel en het leggen van eitjes.
Behalve gras zijn er er ook allerlei bomen en planten die goed tegen vocht kunnen en/of ook droogte relatief prima kunnen verdragen. Deze planten zorgen ervoor dat je tuin zowel natte als droge perioden goed kan verdragen.