Zonnebrandcrème: smeren zonder microplastics
Dat zonnebrandcrème belangrijk is om schadelijke gevolgen van de zon te voorkomen, hoeven we niet uit te leggen. Maar minder bekend is dat veel zonnebrandcrèmes – net als andere verzorgingsproducten – microplastics bevatten die schadelijk zijn voor het milieu.
Terug op ons bord
Wat hebben de ingrediënten carbomer, dimethicone en acrylates coplymer in zonnebrandcrèmes gemeen? Het zijn drie soorten uit een lijst van inmiddels meer dan 500 microplastics die in een veel zonnebrandcrèmes aanwezig zijn. Ze worden vaak toegevoegd aan zonnebrandcrèmes om deze waterbestendiger te maken.
Maar als u zwemt, komen deze microplastics toch in het water terecht en bij het douchen verdwijnen ze in het riool. Verdwijnen is misschien niet het juiste woord, want ze zijn zo klein dat ze door de filters van waterzuiveringsinstallaties heen glippen en in rivieren en oceanen terechtkomen, waar ze onderdeel worden van de plasticsoep. Zeedieren krijgen microplastics vervolgens binnen en via de voedselketen belanden ze weer terug op ons bord.
Scan uw crème
Naast zonnebrand zijn er nog veel meer verzorgingsproducten die schadelijke microplastics bevatten. Ook hier geldt dat dit vaak niet of heel onduidelijk wordt vermeld op de verpakking.
Met de app Beat the Microbead kunt u de ingrediënten op verpakkingen scannen om te zien of uw crème of ander verzorgingsproduct microplastics bevat. Wilt u een nieuwe zonnebrandcrème kopen en zeker zijn dat deze geen microplastics bevat? Kies dan voor een product met een van de volgende labels: Europees ecolabel, Demeter keurmerk, Nordic Swan label, Cosmos Organic, Natrue of Zero plastics inside.