Woningverduurzaming financieren – Deel 2: duurzaamheidslening of groene lening bij de bank

Het verduurzamen van een woning kan flink in de papieren lopen. Voor wie dit geld niet zomaar in de achterzak heeft, zijn er manieren om de benodigde ingrepen op een slimme manier te financieren. In het eerste deel van deze serie over groene financiering, hebben we gekeken naar subsidieregelingen. Dit keer onderzoeken we leningen die speciaal voor duurzaamheidsmaatregelen in het leven zijn geroepen.

Wat is een groene lening?

Een groene lening is een persoonlijke lening die u bij een kredietverstrekker of bank afsluit, specifiek voor het verduurzamen van uw woning. Denk hierbij aan het financieren van isolatie, een zuinige ketel of zonnepanelen. Hiervoor betaalt u een lagere rente dan wanneer u een ‘normale’ persoonlijke lening zou afsluiten.

Ondanks dat u het geld van een groene lening gebruikt voor het verbeteren van uw woning, is de rente niet aftrekbaar. Bij grotere investeringen kan het (tijdelijk) verhogen van de hypotheek daarom aantrekkelijker zijn, omdat de rente hiervan wel aftrekbaar is.

Wie bieden een groene lening?

Op dit moment is er een aantal aanbieders waar u terecht kunt voor een groene lening. Dit zijn de bekendste:

  • GreenLoans dat onderdeel is van ABN AMRO biedt leningen tot zo’n 20.000 euro en een looptijd tussen de 5 en 15 jaar.
  • De Duurzaamheidslening eigen woning van de Rabobank maakt het mogelijk om tot maximaal 50.000 euro te lenen voor een periode van maximaal 10 jaar.
  • ING biedt een speciale Verbouwingslening.  Hierbij kunnen bedragen tussen de 5.000 en 75.000 euro worden geleend met een maximale looptijd tussen 6 maanden en 10 jaar.

Kan ik ook een duurzaamheidslening van de overheid krijgen?

Bij een aantal gemeenten is er de mogelijkheid om tegen een gunstig tarief een zogeheten Duurzaamheidslening af te sluiten, bijvoorbeeld voor het plaatsen van gevel-, dak- of vloerisolatie en HR++ glas. De gemeente Heemstede biedt inwoners die mogelijkheid niet. De rijksoverheid biedt woningeigenaren via het Nationale Warmtefonds wel de mogelijkheid om een Energiebespaarlening af te sluiten. Hier gaan we in een toekomstig artikel uitgebreid op in.

Ondernemers kunnen een duurzaamheidslening afsluiten bij het BNG Duurzaamheidsfonds.

Toch zelf financieren?

Lenen voor het verduurzamen van uw woning is – mits u investeert in de juiste maatregelen – erg interessant. In veel gevallen is de maandelijkse besparing aan energielasten hoger dan het bedrag dat u kwijt bent aan rente en aflossing. Wie wat spaargeld heeft, doet er – gezien de lage spaarrente – goed aan om te overwegen of het interessant is om een deel hiervan in de eigen woning te investeren. Om snel een beeld te krijgen van het rendement op uw investering kunt u de Standaard Rekenmethode Rendementen van Milieu Centraal toepassen. Hier leest u hoe dat werkt. De moeite waard!

Bekijk de actuele artikelen