Woningverduurzaming financieren – Deel 1: interessante subsidies in 2022
Wie serieus werk maakt van de verduurzaming van de eigen woning, komt voor stevige uitgaven te staan. De overheid komt u daarin tegemoet met verschillende subsidieregelingen, vanuit een gemeentelijk, provinciaal en/of een landelijk ‘potje’.
Op de website van Duurzaam Bouwloket staan alle regelingen overzichtelijk op een rij. Voor de zogenoemde Energie Subsidiecheck hoeft u alleen uw postcode en huisnummer in te vullen om te zien voor welke regelingen uw woning in aanmerking kan komen. Daarover kunt u direct extra informatie aanvragen.
De bekendste subsidieregeling is de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Wanneer u in één jaar twee of meer aanpassingen aan uw woning doet waarmee u uw energieverbruik omlaag brengt, kunt u hier aanspraak op maken. De ISDE-pot wordt begin volgend jaar weer aangevuld, met 282 miljoen euro.
Wacht niet te lang
Hoewel dat klinkt als een stevig bedrag, is het raadzaam om niet te lang te wachten met de eerste stappen als u van deze regeling gebruik wilt maken. Warmtepompen, zonnepanelen en isolatiemaatregelen zijn, mede door de stijgende energieprijzen, erg gewild. Dat betekent dat de subsidiepot onverwacht snel leeg kan zijn. Daarnaast zijn de agenda’s van goede installatiebedrijven en klusjesmannen snel vol. Het is tegenwoordig vaak lang wachten op een goede vakman.
Verhoging subsidies
Nog een reden om aan de slag te gaan: het subsidiebedrag voor (hybride) warmtepompen en isolatiemaatregelen wordt per 1 januari 2022 verhoogd van 20 naar 30 procent. De installatie van een warmtepomp heeft pas zin als de isolatie van uw huis goed op orde is. Maar ook als u daarin nog stappen moet zetten, is het raadzaam niet te lang te wachten met een warmtepomp.