Wat je dichtbij haalt, is lekker (voor het milieu)

Aardbeien in december, boerenkool in juli: in de supermarkt lijken geen seizoenen meer te bestaan. Vrijwel alle soorten groenten en fruit liggen het hele jaar door in de winkel. Misschien goed voor uw gezondheid, maar minder voor het milieu. De klimaatbelasting van producten uit de kas of uit verre landen is een stuk groter dan die van seizoensgroenten en -fruit.

Wat is milieuvriendelijker: tomaten uit de Hollandse kas, of ingevlogen Marokkaanse tomaten van de volle grond? Soms is het best lastig om vast te stellen met welke keuze je het milieu het minst belast. Het verwarmen van kassen kost energie, maar transport evengoed. Zéker wanneer dat met het vliegtuig gebeurt, zoals het geval is met bederfelijke producten als tomaten en rood fruit.

Vuistregels

Wilt u dat de productie van uw voedsel zo min mogelijk milieubelasting veroorzaakt, in de vorm van CO2-uitstoot, waterverbruik, kunstmest of bestrijdingsmiddelen? Dan kunt u eenvoudig deze vuistregels hanteren:

  • Eet vers voedsel van het seizoen
  • Eet biologisch
  • Koop lokaal

Ook handig om in het achterhoofd te houden tijdens het boodschappen doen:

  • Teelt van de volle grond is minder belastend dan teelt uit de kas.
  • Producten die met de boot uit het buitenland worden aangevoerd (minder snel bederfelijke waren als gedroogde zuidvruchten en bananen) zijn minder belastend dan producten die met het vliegtuig worden geïmporteerd (zacht fruit, peultjes en dergelijke).
  • Vers voedsel (groenten en fruit) is minder belastend dan bewerkt voedsel (pakjes en zakjes, conserven, diepvriesproducten, kant-en-klaarmaaltijden).

Groente- en fruitkalender

Milieu Centraal had lange tijd een online groente- en fruitkalender, maar is daar in 2020 mee gestopt, omdat het  actueel houden ervan erg veel tijd vergt. Wel vindt u op hun site nog steeds veel informatie over duurzame voedselkeuzes. Toch graag een groente- en fruitkalender? Tik dit in als zoekterm en bekijk de resultaten in Afbeeldingen.

Lokale leveranciers

U kunt natuurlijk ook kiezen voor een abonnement bij een duurzame producent in de regio, bijvoorbeeld via Odin of Kievit, of zich aansluiten bij Herenboeren. Andere aanraders zijn de Moestuin Leyduin, Kom In Mijn Tuin, Van Streek en uiteraard de Weekmarkt iedere woensdag op de Valkenburgerlaan.

 

Bekijk de actuele artikelen