Verplicht energielabel C voor kantoorpanden

Op 1 januari 2023 moeten kantoorpanden beschikken over minimaal een energielabel C. In Heemstede zijn we daar nog niet helemaal klaar voor, weet Myrthe van Meekeren van Klimaatroute, een landelijke organisatie die particulieren en bedrijven adviseert over verduurzaming. Het merendeel van de kantoorpanden in onze gemeente is nog niet ‘afgemeld’, zoals dat heet. Werk aan de winkel dus.

Hoe eenvoudig het is om minimaal een energielabel C te verkrijgen, hangt af van veel zaken: wat is het bouwjaar en de onderhoudsstaat van het bedrijfspand? Omdat maakbedrijven in het algemeen meer energie nodig hebben voor machines en dergelijke, krijgen bedrijfspanden nog een jaar extra om hun label C te halen. Voor kantoorpanden is het in januari al zover.

 

Klimaatroute adviseert altijd op basis van vijf punten, vertelt Myrthe. Ze deelt ze hier graag.

1. De thermische schil

Zijn de (spouw)muren geïsoleerd? De vloer? Het dak? Is er isolatieglas geplaatst, of voorzetramen?

2. Monitoring en regeltechniek

Bewustwording is hier een eerste stap. Wat verbruiken en wanneer? Wat verbruiken we voor warmte, wat voor elektriciteit? Wie is hier verantwoordelijk voor? Overweeg de aanschaf van handige hulpmiddelen, zoals een slimme thermostaat en bewegingsmelders.

3. Verlichting

Is led wel led? Vaak worden spaarlampen aangezien voor ledverlichting. Ook zijn er nog veel tl-buizen in kantoor- en bedrijfspanden. In alle gevallen loont het om verlichting meteen te vervangen door ledlampen, óók wanneer de lampen nog niet zo lang in gebruik zijn. De besparing verdient de investering in een paar maanden terug.

4. Verwarmen en koelen

Kan de cv-ketel worden ingesteld op 60 graden in plaats van 80, wat nu vaak nog de standaard is? Van het gas af, dat kan pas als de isolatie van het pand op orde is. Nieuwe panden met vloerverwarming kunnen al snel naar een warmtepomp. Een hybride verwarmingssysteem, waarbij de cv-ketel bijspringt wanneer het te koud wordt, leidt ook al tot een forse gasbesparing en kan een tussenstap zijn.

5. Duurzame energieopwekking

Zonnepanelen zijn steeds sneller terugverdiend. Maar vergeet niet om óók energie te besparen. De duurzaamste energie is de energie die je niet gebruikt!

Kunt u nog extra advies gebruiken voor de verduurzaming en/of certificering van uw kantoorpand? Klimaatroute helpt ondernemers met een energiescan, ook als ze een huurpand hebben. Voor ondernemers in Heemstede is bovendien nog een aantal gratis energiescans beschikbaar.

Bekijk de actuele artikelen