Tips voor een groenere kerstboom
Elk jaar opnieuw worden in Nederland tussen de 2,5 en 3 miljoen kerstbomen gekweekt, verkocht, versierd en weer weggegooid. Best zonde, toch? Want een boom omhakken, alleen om deze een tijdje in je woonkamer te zetten, moeten we dat nog wel willen? De nadelen van de kerstboom, maar ook: vijf alternatieven.
Eerst het slechte nieuws. Groeiende bomen nemen CO2 op. Dus hoera voor de (kerst)bomenkweek, zou je zeggen. Maar helaas. Om te beginnen wordt de CO2-winst bij het rooien en – na gebruik – versnipperen of verbanden van de bomen weer ruimschoots tenietgedaan. Daar komt bij dat de gemiddelde kerstboom wordt gekweekt met een hoop chemische toevoegingen, zoals kunstmest en pesticiden. Een boomkwekerij is geen stukje natuur, het is een productielocatie. De bodem verarmt door het intensieve en eenzijdige gebruik en de bomen bieden er, in tegensteling tot echte natuur, niet of nauwelijks een veilige plaats voor insecten en andere dieren.
Maar het kan ook anders, dat is het goede nieuws. Vijf tips voor een groenere kerstboom.
1. Boom met kluit
Een kerstboom met kluit wordt vaak gezien als het duurzamere alternatief voor een omgezaagde boom. Maar wie wel eens geprobeerd heeft om zo’n boompje in de eigen achtertuin (of stiekem in de duinen) terug te plaatsen, weet ook dat deze bomen maar een kleine overlevingskans hebben. Nadat ze zijn opgekweekt in de volle grond, worden de wortels afgestoken en gaat de boom in een net of pot. Vaak zijn deze wortels te krap afgestoken en te veel beschadigd om na terugplaatsing nog te kunnen herstellen.
2. Biologische boom
Sommige aanbieders verkopen bomen die gekweekt zijn zonder bestrijdingsmiddelen. Bij DekaTuin Haarlem kun je de biologische boom van je keuze zelf af komen zagen, of kiezen voor een boom met kluit.
3. BeterBoompje
Een kwekerij in Leusden bedacht een duurzamere variant op de traditionele wegwerpkerstboom. BeterBoompje kweekt kerstbomen in een pot op, zodat deze, na een tijdje in de woonkamer, ‘met pensioen kan’ in een kerstbomenbos dat verder met rust wordt gelaten. U levert de boom daarvoor in januari weer in. Bomen zonder kluit verkopen ze ook; voor elk omgezaagd boompje plant de kwekerij twee biologische adoptieboomstekjes terug. In verschillende steden, waaronder Haarlem, zijn afhaalpunten voor BeterBoompje. U kunt ze ook laten bezorgen, maar bedenk: met een verre autorit gaat de milieuwinst van een adoptieboom weer verloren. Dit jaar is het helaas niet meer mogelijk in Haarlem een BeterBoompje te halen, maar we geven de tip nu alvast mee voor kerst 2023.
4. Kunstkerstboom
Het vergelijken van de milieu-impact van kunstbomen en echte kerstbomen is lastig, omdat de effecten op het milieu erg verschillend zijn en niet zomaar opgeteld kunnen worden, aldus Milieu Centraal. De productie van een kunstkerstboom is schadelijker voor het milieu dan een echte boom. Kiest u een kunstkerstboom, koop dan liever een goede die lang meegaat, of zoek een tweedehands exemplaar.
5. Alternatieve boom
Een boom knutselen, een grote kamerplant of een tak versieren, kerstlichtjes en ballen ophangen aan alles wat uitsteekt in de woonkamer: goed beschouwd is een kerstboom geen voorwaarde voor kerstsfeer in huis. Wees creatief. En geniet van de feestdagen.
Tot slot: gaat u dit jaar wel voor een reguliere kerstboom? Zorg er dan voor dat u deze in januari op het juiste moment neerzet op uw reguliere aanbiedplek. De datum van de kerstboominzameling vindt u hier.
Kerstbomen kunnen prima gerecycled worden. Ze worden versnipperd in kleine stukken waarna het hout wordt opgestookt in de houtkachel van de Groene Energiefabriek in Rijsenhout. Hier wordt GFT verwerkt tot vijf nieuwe producten.