Samen voor de bij

Heemstede is een bij-vriendelijke gemeente, met een bijenkast op het Raadhuis en een burgemeester die de bijen een warm hart toedraagt. Op 20 mei ontving Astrid Nienhuis bijvoorbeeld nog de Sloveense ambassadeur, ter ere van Wereldbijendag. Onze regionale celebrity-imker Pim Lemmers juicht de toenemende aandacht voor de bij van harte toe. Maar, waarschuwt hij, we zijn er nog lang niet. Met de honingbijen gaat het redelijk, maar voor een groot deel van de 360 wilde bijensoorten in ons land geldt dat niet.

In 2017 publiceerden Duitse onderzoekers de schokkende resultaten van een onderzoek naar insecten in het belangrijke wetenschapstijdschrift Science: in nog geen 25 jaar tijd was het aantal insecten met bijna 80 procent afgenomen. Er is geen enkele reden om te denken dat die situatie in Nederland beter is. Als je daarbij bedenkt dat bijen zo’n 80 procent van de bestuiving van voedselgewassen voor hun rekening nemen, dan is het logisch dat er allerlei alarmbellen afgingen: wat kunnen we doen om beter voor onze bijen te zorgen?

Liever geen plofplanten

“Mensen denken vaak dat alleen grote partijen ervoor kunnen zorgen dat de bij weer opkrabbelt. Maar het begint in je eigen tuin”, zegt imker Pim. “Als iedereen zorgt dat er van de lente tot en met de herfst bloemen in de tuin te vinden zijn, dan help je niet alleen (wilde) bijen, maar ook vlinders en andere insecten. Dus weg met al die bestrate tuintjes en bij voorkeur bollen erin, en bloemzaad. Of biologische planten. De plofplanten van het tuincentrum zijn wel mooi, maar die zitten soms vol met gif.”

Vervreemd van de natuur

Pim wijdt zijn halve leven aan het verspreiden van kennis over de bij. Naast zijn werk als journalist en presentator, en voor PostNL, imkert hij met veel liefde en respect voor de natuur. Daar vertelt hij al jaren over, aan wie het maar wil horen: “Mensen zijn vervreemd geraakt van de natuur. Ze weten niet goed waar hun voedsel vandaan komt en ze weten niet welke rol de bij daarin speelt. Dat tij moeten we heel snel keren, want anders hebben we een groot probleem.”

Als hij de telefoon opneemt voor dit gesprek, heeft hij net geparkeerd bij de Heemsteedse kinderboerderij 't Molentje, met een auto vol plantjes. “Voor NLdoet, de landelijke vrijwilligersdag”, vertelt hij. “De burgemeester komt, samen met wethouder Annelies van der Have, plantjes poten. Oók goed voor de bijen.”

Maai mei niet

De campagne ‘Maaien? Mei niet gezien’, waarvoor Pim posters ontwierp die naar zijn zeggen al duizenden keren zijn gedownload, is inmiddels voorbij. Maar minder maaien blijft een goed idee, onderstreept hij. “Minder maaien zorgt voor meer bloemen en dus voor meer voedsel. Voor de gemeente is dat duurder, omdat ze dan het maaisel moeten afvoeren, terwijl dat bij regelmatig maaien niet hoeft. Dus ik ben blij dat er ondanks de hogere kosten toch op steeds meer plekken bij-vriendelijk wordt gemaaid.”

 

Bekijk de actuele artikelen