Samen duurzaam voedsel produceren

Het is nu nog een stuk landbouwgrond van ongeveer 18 hectare tussen sportclub HBC, Hageveld en de Milieustraat. Maar binnenkort staat het er vol met groenten- en fruitbomen of -struiken, kruiden, runderen, varkens en kippen. Want zo’n 200 gezinnen in Heemstede en daarbuiten gaan hier hun eigen voedsel verbouwen.

Deze maand is Herenboeren Heemstede van start gegaan. Een Herenboerderij is een kleinschalige coöperatieve boerderij die deelnemende huishoudens voorziet van groente, fruit, aardappelen, vlees en eieren. Samen hebben ze een boer in dienst die op een duurzame manier kwalitatief hoogwaardig voedsel produceert dat de leden-Herenboeren graag eten.

Een nieuw idee is dit niet: de eerste Herenboerderij draait al sinds 2016 in Boxtel. En inmiddels zijn er op veel meer plaatsen mensen opgestaan die op deze manier meer grip willen krijgen op wat ze eten.

Ecologisch en sociaal

Herenboeren Heemstede moet uitgroeien tot een plek waar duurzaam, puur en eerlijk voedsel wordt geproduceerd, exclusief voor de leden-Herenboeren. Alles van een hoge kwaliteit en voor een prijs die vergelijkbaar is met die van de supermarkt. Mede-initiatiefnemer Frank van Oirschot: “Het wordt een klein, logisch ecosysteem met bijvoorbeeld kippen die scharrelen onder de fruitbomen, zodat die op een natuurlijke wijze worden bemest. En groentenafval dat gebruikt wordt voor veevoer.” Frank geeft daarnaast aan dat Herenboeren Heemstede straks ook een echte community wordt: “Een plek waar mensen samenkomen, waar je mee mag helpen (maar dat hoeft niet) en waar inspirerende workshops en activiteiten voor jong en oud plaatsvinden.”

Interesse?

Wilt u er ook op kunnen vertrouwen dat uw eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur? En spreekt het idee van een ‘eigen’ boerderij u aan? Er is nog ruimte voor leden. Op zondag 6 maart wordt van 13:00-14:30 een extra voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd. Aanmelden kan via Eventbrite.

Bekijk de actuele artikelen