Mei plasticvrij

Het valt u vast op in de keuken: het grootste deel van ons huishoudelijk afval bestaat uit plastic, blik en drinkverpakkingen. PBD in afvaljargon. Het lukt steeds beter om dit afval te recyclen tot nieuwe producten. Dat is goed nieuws, maar ook recycling kost energie. De hoeveelheid afval beperken is dus de duurzaamste optie. Meerlanden heeft de maand mei uitgeroepen tot plasticvrije maand. Doet u mee?

We weten het wel: tegen de tijd dat u dit artikel leest, is mei al grotendeels voorbij. Maar ook juni, juli en elke andere maand zijn heel geschikt om bewuster met afval om te gaan. Op deze webpagina zet Meerlanden nog eens op een rijtje wat allemaal bij het PBD-afval hoort en kunt u doorklikken naar een heleboel tips om afval terug te dringen.

Dit kunt zelf doen

Een eigen boodschappentas meenemen naar de winkel, bijvoorbeeld, liefst met herbruikbare tasjes voor de aankoop van groenten. Broodtrommels en drinkflessen gebruiken in plaats van zakjes en losse flesjes kopen. Zelf bewaarbakjes meenemen naar de winkel, wegwerpbestek en -servies afzweren. En zo zijn er nog wel een paar. Op een downloadbare afstreepkalender kunt u de dagen afvinken dat u geen plasticverpakking hebt ingekocht. Een flinke uitdaging!

Heemstede doet mee

Ook de gemeente draagt een steentje bij: er bestaat inmiddels een verbod op wegwerpplastic bij evenementen. Steeds meer horecaondernemers bieden de statiegeldbekers van WeCup aan. En nu we het toch over ondernemers hebben: met bewuste inkoop en gebruik wordt uw bedrijf ook een deel van de oplossing.

Daarnaast organiseert Rotary Heemstede een speciale EndPlasticSoup Wandeling. Deze gaat langs een aantal stoeptegels met de tekst: ‘Hier begint de zee. Niets ingooien a.u.b.’ die op 50 locaties door heel Heemstede zijn geplaatst.

Bekijk de actuele artikelen