Wij zijn een grote familie

Veel Heemstedenaren zullen Newasco waarschijnlijk wel kennen. Het Heemsteedse familiebedrijf bestaat tenslotte al meer dan 200 jaar. Eerst aan de Blekersvaart, inmiddels alweer zestien jaar aan de Nijverheidsweg. Algemeen directeur Robert van Houten (“van de achtste generatie”) vertelt over het sociale en duurzame gezicht van Newasco.

Duurzaamheid is een breed begrip, tegenwoordig. Ook een prettige werksfeer en sociale werkvoorziening zou je daaronder kunnen scharen. Daarin gaat Newasco al een eind terug. “We werken al meer dan 25 jaar samen met Paswerk”, vertelt Robert. “Zo’n 50 mensen met een sociale achterstand werken fulltime voor ons, in hun eigen rustige en beschermde omgeving. Dat is veel prettiger voor hen dan in de productieachtige omgeving die een wasserij nu eenmaal is.”

Newasco onderscheidt zich volgens Robert door korte lijnen en hechte samenwerking “Eigenlijk beschouwen we onze medewerkers én onze klanten allemaal als een grote familie. We werken voor ‘de grotere huishoudens’: verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk gehandicapten waar mensen ook wonen. Voor hen doen we niet alleen bed- en badlinnen, maar verzorgen we ook de persoonlijke kleding. Daar is veel zorg en aandacht voor nodig.”

Circulair model

De milieu- en klimaatkant van duurzaamheid is een relatief recent aandachtspunt. Hoewel? “Wij hebben al ruim 30 jaar een circulair bedrijfsmodel”, claimt Robert. “Wij wassen vuil geworden textiel, zodat het weer opnieuw gebruikt kan worden.” Ja, zo kun je er ook naar kijken, natuurlijk.

Maar zonder gekheid: recycling speelt wel degelijk een rol. “Aan het einde van de levensduur leveren wij het textiel aan producenten die er wat mee kunnen. Poetsdoeken maken voor garages, bijvoorbeeld. Er wordt ook gezocht naar manieren om van oud textiel nieuwe stof te maken, maar dat is nog lastig omdat er zo veel verschillende materialen in kleding verwerkt is. In ons land is sowieso bijna geen textielindustrie meer.”

Meerjarenafspraak

Via de branchevereniging is Newasco aangesloten bij een zogenoemde Meerjarenafspraak Energie-efficiëntie. Robert: “We liggen op koers om in 2030 de helft minder energie te gebruiken dan in 1995.” Elk jaar bekijken Van Houten en de andere twee Newasco-vestigingen (in Amersfoort en Rijen) hoe ze weer een volgende stap kunnen zetten. “In het begin is het vrij gemakkelijk om energie te besparen. Dan begin je bij het laaghangend fruit, zoals dat heet: simpele aanpassingen zoals de optimale belading van de was- en droogmachines, of het vervangen van stoomdrogers door gasdrogers. Maar daarna moet je ook dieper in de processen gaan kijken, en naar je leveranciers. Dat ligt vaak ingewikkelder.”

Een proef met warmteterugwinning uit twee van de tien megadroogtrommels is goed bevallen. “Wij verwerken hier 2.000 kilo was per uur”, legt Robert uit. “Dat is 90.000 kilo per week. We hebben dus ietsje andere drogers dan de elektrische drogers voor huishoudens. Met het warmteterugwinsysteem besparen we zo’n 20 procent op het gasverbruik van deze machines. Op ons hele productieproces is dat een reductie van 10 procent, dus dat is een grote stap. Daarom gaan we ook de andere drogers van zo’n systeem voorzien.” Een volgende stap zou het terugwinnen van warmte uit de stoomketel kunnen zijn. Maar ook daarvoor is nieuwe technologie nodig.

Bakken energie

Een rondleiding over de werkvloer geeft een beeld van de hoeveelheid energie die hier nodig is. De enorme wasstraat van zo’n vijftien meter lang staat de hele dag te draaien, grote drogers voor het linnen, kleinere voor de kleding. Zo’n zestig medewerkers bedienen deze en nog vele andere indrukwekkende apparaten: persmachines, vouwmachines, sorteermachines… De elektriciteit die gebruikt wordt, is zeker voor een belangrijk deel ook groen, geeft Robert aan. “Feitelijk claimen bijna alle energieleveranciers dat ze groene stroom leveren”, zegt hij. “Maar de inkoop van onze stroom wordt centraal geregeld via een inkoopcollectief. Zij monitoren de mate waarin deze stroom ‘groen’ is.”

Inkoop van textiel doet Robert wél zelf. “In onze gesprekken met leveranciers geven we altijd aan dat wij het belangrijk vinden dat de textiel uit fabrieken komt met fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. En dat er geen kinderhandjes aan te pas komen. Zij kunnen ook niet in een keer de wereld veranderen, maar als klanten zoals wij aangeven dat ze dit belangrijk vinden, verandert de markt uiteindelijk vanzelf mee.”

 

Bekijk de koplopers