Iedereen weet ons te vinden, ook voor energiebesparing

De nieuwe ‘Handyman / Doe Het Zelf Heemstede’ aan de Binnenweg in Heemstede is op maandagochtend nog maar een paar minuten open, of er staan al zeker vijf klanten in de winkel. In de nieuwe en zeer uitgebreide winkel van Sylvie Boersma vind je echt van alles om je huis op te knappen, reparaties uit te voeren en je energierekening te verlagen.

Boersma kan de aanloop van klanten wel verklaren. “Nadat de Hubo dichtging werd het al een stuk drukker. Maar onze klanten weten inmiddels ook dat ze hier vooral heldere informatie en goed advies krijgen. En dat is waar met de huidige energietarieven en snelle ontwikkelingen echt behoefte aan is. Wist je bijvoorbeeld dat veel LED-lampen die eerst label A hadden, door verscherpte regelgeving sinds dit jaar label F hebben? De nieuwste lampen hebben wel label A, zijn veel zuiniger dan de vorige generatie en gaan nog langer mee. ”

Kleine maatregelen

In de schappen bij ‘Handyman / Doe Het Zelf Heemstede’ staan allerlei producten die beloven de energierekening te verlagen. En daar is veel vraag naar in Heemstede. Boersma vindt het belangrijk dat er in haar winkel voor iedere beurs een oplossing is om het comfortabeler in huis te maken. Want met de juiste tochtstrippen, folie, naad- en kierdichting kun je volgens haar echt al heel veel bereiken. Vooral de zogeheten ‘heatboosters’ - kleine ventilatoren voor onder de radiatoren - zijn volgens Sylvie voor veel mensen een aanrader. “Die zorgen er namelijk direct voor dat de warmte van je cv beter wordt afgegeven.”

Sylvie mag zich ervaringsdeskundige noemen. Veel producten in haar winkel heeft ze namelijk noodgedwongen in haar eigen huurwoning toegepast, waardoor ze inmiddels goed weet wat wel en niet werkt. “De eindafrekening voor energie heb ik nog niet binnen, maar in mijn huis tocht het veel minder, wordt het sneller warm en duurt het veel langer voordat het afkoelt als de verwarming uitgaat”, vertelt ze trots.

Eerst repareren

In het oude pand van Handyman heeft Sylvie nu lampenwinkel ‘Lights and More’. Daar wordt herstelwerk gedaan en worden lampen en armaturen omgebouwd naar LED. Maar ook in de nieuwe winkel worden regelmatig apparaten gebracht die stuk zijn. In de werkplaats wordt dan gekeken of reparatie nog mogelijk is.

“We moeten echt af van die weggooimaatschappij”, legt Sylvie uit. “Als iemand hier voor een nieuwe stofzuiger komt kijken, vraag ik daarom altijd eerst wat er met de oude aan de hand is.” Niet zelden blijkt dan dat met een eenvoudige reparatie, zoals het vervangen van filters of koolborstels, deze vaak nog jaren mee kan. En als reparatie niet mogelijk is, worden de bruikbare onderdelen vaak bewaard voor het redden van andere apparaten. “Dat geeft heel veel voldoening en zo weten we ons zo goed te onderscheiden van winkels waar ze je zonder nadenken gewoon een nieuw apparaat proberen te verkopen.”

 

" Inmiddels zijn we echt een begrip en gaat iedereen in Heemstede graag met onze meiden in gesprek voor advies of het zoeken naar een technische oplossing.”

 

Techneuten

Het is sinds de opening zo druk geworden, dat er inmiddels zo’n 7 dames werken in de nieuwe winkel. Een paar zijn doorgewinterde techneuten, anderen zijn net begonnen en nog in opleiding. Maar affiniteit met techniek en enthousiasme hebben ze allemaal.

Op de vraag of sommige klanten hier niet aan moesten wennen, weet Sylvie moeiteloos een paar anekdotes op te noemen. Zoals bijvoorbeeld die ene meneer die onlangs op slag van vijven de winkel in kwam, verschrikt om zich heen keek en tevergeefs vroeg of er misschien ook een man aanwezig was die hem met een ingewikkeld technisch probleem kon helpen. Sylvie kan er nu om lachen en zegt: “Een kwartier later ging hij helemaal blij de winkel uit. Inmiddels zijn we echt een begrip en gaat iedereen in Heemstede maar graag met onze meiden in gesprek voor advies of het zoeken naar een technische oplossing.”

Bekijk de koplopers