Klimaatweek Heemstede 2023
30 oktober t/m 5 november

Slimmer energie opwekken en klimaatbewuster leven en werken. Zo maken we samen Heemstede steeds duurzamer. Om nóg meer inwoners en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, organiseren we van maandag 30 oktober t/m zondag 5 november 2023 de Heemsteedse Klimaatweek.

Klimaatweek logo-B

Zaterdag 28 oktober

Zaterdag 28 oktober 

Nationale Duurzame Huizenroute

Op zaterdag 28 oktober en zaterdag 4 november zijn er open dagen van de Duurzame Huizenroute. Dit is een landelijke actie waar Heemstede al een aantal jaar aan meedoet. Wilt u aan de slag om uw woning energiezuinig te maken? Maak een afspraak en ga op bezoek bij een buurtgenoot. Leer van de duurzame stappen die een ander al heeft gezet.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op duurzamehuizenroute.nl
Logo Duurzamehuizenroute

Maandag 30 oktober

Maandag 30 oktober | 9:00 uur

Opening van de Nationale Klimaatweek in Heemstede

Ook dit jaar nodigen we iedereen in Heemstede uit om iets te doen voor een beter klimaat. Dat mag natuurlijk iedere dag maar in de Nationale Klimaatweek geven we er net iets meer aandacht aan. Op maandag 30 oktober start de Nationale Klimaatweek ook in Heemstede. Voor het gemeentehuis Heemstede gaan we om 8.45 uur de vlag van de Klimaatweek hijsen. De hele week blijft de vlag hangen om aandacht te vragen samen acties te doen voor het Klimaat. Lees hieronder verder welke duurzame stappen we deze week samen zetten.

Heemstededuurzaam-klimaatweek-vlag

Maandag 30 oktober t/m vrijdag 3 november | vanaf 8:45 uur

Start van de hele week vegetarisch eten in het raadhuis

De hele week is er in het Eetwerkcafé van het raadhuis alleen vegetarisch aanbod voor alle ambtenaren. Minder vlees eten is goed voor het klimaat omdat vleesproductie voor een hoge CO2-uitstoot zorgt.

Lees hier meer over de voordelen van minder vlees en zuivel.

vega-food

Maandag 30 oktober | 19:30 uur | Gemeentehuis Heemstede

Informatiebijeenkomst HeemSteeds Duurzamer

Wilt u weten waar u moet beginnen als u uw huis wilt isoleren? En zijn zonnepanelen eigenlijk nog wel een slimme investering? Kom naar de informatiebijeenkomst in het gemeentehuis van Heemstede. Energiecoaches vertellen alles over isolatie en zelf stroom opwekken. Aanmelden is niet nodig.

Locatie: Gemeentehuis Heemstede Raadhuisplein 1
Maandag 30 oktober

Vanaf maandag 30 oktober | iedere dag en op ieder gewenst tijdstip

EndPlasticSoup wandeling door Heemstede

De Rotaryclub Heemstede heeft samen met gemeente Heemstede een speciale wandeling door Heemstede uitgezet: de EndPlasticSoup route. Op 50 veel bezochte locaties zijn stoeptegels neergelegd met de tekst “Hier begint de zee, niets ingooien a.u.b.”. De wandeling is nog steeds te doen, op moment en tijd naar keuze.

De route vind u hier.

Locatie: start Raadhuisplein 1
HierBegintDeZee

Dinsdag 31 oktober

Dinsdag 31 oktober | 9:00 uur

Afval prikken met leerlingen van Bosch en Hovenschool

In het afgelopen jaar hebben we heel veel leerlingen van de scholen gesproken. We hebben gevraagd wat kinderen belangrijk vinden, en wat blijkt? Dat ze het heel erg belangrijk vinden dat er minder afval op straat ligt. De leerlingen willen heel graag helpen om dit op te ruimen. Dus we hebben afvalgrijpers, vuilniszakken, handschoenen en de vuilniswagen geregeld. Samen met wethouder Anneke Grummel en 24 leerlingen van de Bosch en Hovenschool gaan we om 9:00 uur op pad. We hopen natuurlijk dat het al best wel schoon is op straat! Maar als we toch afval vinden dan willen we ook weten wat de leerlingen vinden. Dan kunnen we in gesprek gaan hoe we ervoor kunnen zorgen dat er minder (zwerf)afval op straat beland.

schoolkinderen2

Woensdag 1 november

Woensdag 1 november

Winkeliersactie Duurzamer winkelen in Heemstede

Wethouder Arianne de Wit brengt een bezoekje aan de winkeliers op de Zandvoortselaan. Het doel van dit bezoek duurzamer winkelen in Heemstede stimuleren. Ondernemers kunnen deurbordjes krijgen met de tekst 'Natuurlijk zijn we open, de deur is alleen dicht om energie te besparen', toonbankdisplays met de tekst 'Neem gerust je eigen verpakking mee' en herbruikbare groente- en fruitzakjes.

Lees hier meer over hoe ondernemers en inwoners Heemstede samen duurzamer maken.

Locatie: Zandvoortselaan Heemstede
Verpakking me

Woensdag 1 november | 10:00 - 12:00 uur

Actie afvalbakjes groenafval / GFTe

Door groente, fruit, tuinafval en etensresten beter te scheiden, verkleinen we ons restafval en zorgen we voor goede grondstoffen voor compost en biogas. Op dit moment belandt nog veel bij het restafval. Wethouder Anneke Grummel deelt op de weekmarkt (plein voor het raadhuis) afvalbakjes voor groenafval / gft uit aan inwoners om extra aandacht te vragen voor het scheiden van (groen)afval.

Locatie: Raadhuisplein 1
Heemstededuurzaam-GFTfiets

Donderdag 2 november

Donderdag 2 november | 8:30 uur

Zwerfafval opruimen met leerlingen van de Nicolaas Beetschool

Vandaag gaan we met 49 leerlingen rondom het gebied van de Nicolaas Beetsschool zoveel mogelijk het zwerfafval opruimen. Wethouders Sam Meerhoff en Anneke Grummel hebben in het afgelopen half jaar heel veel leerlingen van scholen gesproken. Ze willen weten wat kinderen in Heemstede belangrijk vinden en dat gaan we in het Jeugdakkoord vastleggen. Kinderen vinden onder andere groene en uitdagende speeltuinen heel belangrijk maar willen ook dat er geen afval meer op straat ligt. Donderdag 2 november om 8.30 uur gaan we opnieuw samen met kinderen zwerfafval opruimen. Gelukkig doen we dit niet alleen in de klimaatweek! Later dit jaar en in 2024 gaan ook andere scholen zwerfaval opruimen.

schoolkinderen2

Vrijdag 3 november

Vrijdag 3 november | 10:00 - 12:00 uur

Duurzaamheidsadvies bij pop-up winkel HeemSteeds Duurzamer

De pop-up winkel is gevestigd in Plein 1 (Julianalaan 1) en is open op IEDERE vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur. Inwoners kunnen hier terecht voor kosteloos advies over het verduurzamen of vergroenen van hun woning, bedrijf of buurt. Onafhankelijke energiecoaches staan voor u klaar.

Kom langs of meld u aan voor een gesprek.

Locatie: Plein 1 / Julianalaan 1

 

HeemstedeDuurzaam-Popup-Store-2

Vrijdag 3 november 

Tegels eruit en groen erin - De Glip Heemstede

Lever als inwoner van de Glip van vrijdag 3 november tot en met 5 november uw tegels in bij de container op de kruising Kemphaanlaan en Fazantlaan. Op 3 november vertelt wethouder Eveline Stam hier om 11.00 uur hoe u uw tuin groener en klimaatbestendiger maakt en ze deelt zakjes met bloemzaadjes uit.

Lees hier meer over waarom het een goed idee om uw tegels in te ruilen voor groen.

Locatie: De Glip Heemstede

 

HeemstedeDuurzaam-tegelwippen

Zaterdag 4 november

Zaterdag 4 november

Duurzame Huizen Route

Wilt u aan de slag om uw woning energiezuinig te maken? Maak een afspraak en ga op bezoek bij een buurtgenoot. Leer van de duurzame stappen die een ander al heeft gezet.

Een overzicht van alle woningen in de regio vindt u hier.

 

NDHR_2022-21

Zaterdag 4 november | 10:00-13:00 uur

Opening Repair café

Heeft u een kapot apparaat, laat het repareren in het Repair Café Heemstede. Op zaterdag 4 november opent burgemeester Astrid Nienhuis om 11.00 uur het eerste Repair Café Heemstede. Heeft u een kapot apparaat of kapot textiel kom dan naar Plein 1 en laat het repareren tussen 10.00- 13.00.

Locatie: Plein 1 / Julianalaan 1
Heemstededuurzaam-repaircafe2

De Klimaatweek Heemstede wordt samen georganiseerd met o.a.