Hoeveel stroom gebruiken uw apparaten?

Door alle focus op energiebesparing door isolatie (met dank aan de stijgende energieprijzen), zou je haast vergeten dat je ook flink kunt besparen door bewust gebruik van apparaten. Natuurlijk door ze niet nodeloos aan of in de stand-by stand te laten staan, maar ook door de keuze voor energiezuinige opties. Hoe zuinig uw apparaat is, ziet u aan het (vernieuwde) energielabel.

Tot 2012 gaven de energielabels op apparaten energie-efficiëntieklasse A tot en met G aan. Doordat er in de periode daarna geleidelijk steeds energiezuiniger apparaten op de markt kwamen, werden daar respectievelijk de categorie A+, A++ en A+++ aan toegevoegd.

Die ‘wildgroei’ is in 2021 rechtgetrokken door apparaten wederom te schalen naar energie-efficiëntieklasse A t/m G. Daarbij is A+++ het nieuwe A-label, A++ krijgt een B, enzovoort. Zo op het oog kan een apparaat dus ineens minder energiezuinig lijken: een vriezer die eerst een A+ label kreeg, heeft nu ineens label C. Dus verandert er aan het energieverbruik van het apparaat helemaal niets.

Prestaties vergelijken

Aanvullend staan er op het nieuwe energielabel duidelijke iconen die iets vertellen over de prestaties van het apparaat. Bij vaatwassers en wasmachines wordt het energieverbruik bijvoorbeeld niet langer weergegeven als ‘jaarlijks energieverbruik’, maar als ‘energieverbruik per 100 wasbeurten’. Bij beeldschermen wordt stroomgebruik per 1.000 kijkuren aangegeven. Ook wordt het aantal decibel weergegeven in geluidsklasses. Via een QR-code krijgt u toegang tot gedetailleerde informatie over reparatie, recycling, onderhoud, hergebruik, upgrades en afvalverwerking.

Al met al zijn de nieuwe energielabels overzichtelijker, beter toegespitst op feitelijk (energie)gebruik, en maken ze de prestaties makkelijker vergelijkbaar met die van andere apparaten. Inmiddels zijn ook lampen voorzien van het vernieuwde energielabel.

Op deze speciale website van Milieucentraal is te zien voor verschillende apparaten welke informatie het energielabel geeft.

Bekijk de actuele artikelen