Hier begint de zee. Niets ingooien a.u.b.

Hoezo begint de zee midden in Heemstede? Horen we je denken. En natuurlijk gooi ik daar niks in!

Met deze waarschuwende tekst willen we je er (extra) van bewust maken dat (plastic) afval niet op de straat thuis hoort. Want afval dat rondslingert op straat of in de natuur kan door wind of regenwater via slootjes, kanalen en rivieren in zee terecht komen. Ook via putten (kolken) die via het riool veelal in open verbinding staan met open water komt afval uiteindelijk in zee terecht.

Vooral het plastic afval is erg schadelijk, omdat plastic nooit verdwijnt. Het breekt af in hele kleine stukjes, tot microplastic en zelfs tot nano-plastic. Het plastic komt via de waterkringloop in druppels en wind weer in zee en op land terecht. Dieren denken dat de kleine stukjes voedsel zijn en eten het op. Microplastics zijn een bedreiging voor het milieu, de biodiversiteit, onze voedselketen en versnelt de klimaatverandering.

Superbelangrijk dus om afval niet op straat of het milieu terecht te laten komen. Daarom heeft Rotary Club Heemstede het initiatief genomen om op 50 locaties door heel Heemstede een stoeptegel te laten plaatsen door de Gemeente Heemstede met de tekst ‘Hier begint de zee. Niets ingooien a.u.b.’.

EndPlasticSoup is een wereldwijd klimaatproject voor Rotary met als ambitie dat er in 2050 geen plastic afval meer te vinden is in onze meren, rivieren, parken, bossen en op de straten en geen plastic soep meer is in de oceanen en zeeën. Rotary, Rotaract & Interact Clubs uit de hele wereld helpen mee om het plastic probleem op te lossen en te voorkomen, gedurende de hele cyclus. Help jij ook mee?