Energiescan: de eerste stap naar een energiezuinig bedrijfspand

De overheid maakt werk van verduurzamen, maar heeft daarvoor ook de inzet van ondernemers nodig. Gemeente Heemstede ondersteunt bedrijven bij het maken van duurzame keuzes, bijvoorbeeld door gratis energiescans aan te bieden.

Net als alle andere Nederlandse gemeenten streeft Heemstede naar nul CO2-uitstoot in 2050, zoals in het Klimaatakkoord is afgesproken. Bijna dertig jaar lijkt lang, maar voor zo’n mega-energietransitie is het niks. Het behalen van de klimaatdoelen luk alleen als bedrijven ook bijdragen.

Maar Heemstede wil meer dan alleen handhaven op regels. “Liever informeren en stimuleren we bedrijven om te verduurzamen”, zegt wethouder Nicole Mulder. Zij heeft zowel Economie als Duurzaamheid in haar portefeuille. “Er kan vaak meer dan ondernemers denken. Energiebesparende maatregelen leveren behalve milieuwinst meestal ook een flinke besparing in geld op.”

Investeren levert op

Hoewel de gemeente niet zelf bedrijfspanden kan verduurzamen, biedt ze wel ondersteuning. Om de daad bij het woord te voegen, gaf Heemstede samen met de provincie in 2020 veertig energiescans weg aan ondernemers. Medewerkers van Klimaatroute, een bedrijf dat gespecialiseerd is in verduurzamen, gingen bij hen langs om te kijken hoe ze energie kunnen besparen.

Rodger Buijs, projectmanager bij Klimaatroute, legt uit hoe dit werkt: “Een intake bij een bedrijf duurt – afhankelijk van de oppervlakte – gemiddeld ongeveer een uur. We maken niet alleen een rapportage, maar ook een plan van aanpak en ondersteunen ondernemers bij de uitvoering. Veel ondernemers weten vaak wel waarop ze kunnen besparen, maar het ontbreekt ze aan tijd of ze weten niet goed waar te beginnen. Offertes aanvragen en vergelijken is tijdrovend. En hoe weet je van welke subsidies je gebruik kunt maken? Dat nemen we allemaal uit handen.”

Stijgende gasprijzen

Zeker met de stijgende gasprijzen is volgens Buijs nu het moment om als ondernemer aan de slag te gaan. “Iedere investering in het verlagen van je gasrekening – eenvoudig of ingewikkeld – verdien je sneller terug. Het is dus slim om je gasverbruik te reduceren. Dat kan vaak met eenvoudige oplossingen, dus ook als je huurder bent.”

Ook een gratis energiescan voor uw bedrijf?

De gemeente stelt twintig extra scans beschikbaar voor Heemsteedse ondernemers. Wilt u ook weten hoe u kunt verduurzamen met energie- en geldbesparende maatregelen? Aanmelden doet u via info@klimaatroute.nl.

Bekijk de actuele artikelen