Dit moet u weten over spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is voor veel huiseigenaren en ondernemers een van de eerste stappen naar een energiezuinige en toekomstbestendige woning of bedrijfsruimte. De kosten zijn relatief snel terugverdiend en het comfort verbetert merkbaar. We zetten de belangrijkste vragen voor u op een rij. Met antwoorden, uiteraard.

1. Hoe weet ik of mijn huis geschikt is voor spouwmuurisolatie?

Een op de vier woningen in Nederland heeft buitenmuren die nog niet geïsoleerd zijn. Om spouwmuurisolatie aan te brengen, moet er een dubbele buitenmuur zijn met 4 tot 6 centimeter tussenruimte. Huizen van vóór 1920 hebben meestal enkele buitenmuren. Woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd, hebben waarschijnlijk een niet-geïsoleerde spouwmuur.

Onderzoek vooraf of uw spouw geschikt is voor isolatie: soms is de spouw te nauw of zit er bouwpuin in de tussenruimte. Door een gaatje in de specie te boren kunt u zelf de afstand meten tot de binnenmuur: u voelt vanzelf wanneer de boor de spouw bereikt. Steek een stevig meetlint of lange pin in het gat en trek de dikte van de gevelsteen af van de gemeten diepte. U kunt dit ook doen door een breinaald of grote satéprikker in een bestaande (ventilatie)opening te prikken. Doe dit op meerdere plekken. Isolatiebedrijven kunnen deze meting ook voor u doen bij de offerteaanvraag. Zij kunnen ook eventueel bouwpuin uit de spouw verwijderen, als de verontreiniging niet te sterk is.

Als u deze vragenlijst invult, heeft u in korte tijd een eerste indruk of u het best kunt kiezen voor spouwmuurisolatie of een andere vorm van gevelisolatie.

2. Wat kost spouwmuurisolatie en hoeveel bespaar ik ermee?

De kosten verschillen sterk per type woning. Isolatie van een gemiddelde hoekwoning kostte in 2020 ongeveer 2.000 euro. Die kosten zijn door de inflatie en moeizame aanvoer van grondstoffen inmiddels gestegen. Maar daarmee bespaart u ook meer dan de 650 euro per jaar aan energiekosten die voor 2020 werden becijferd. Daar komt bij dat de woning uit dit voorbeeld na isolatie jaarlijks zo’n 1.500 kilo minder CO2 uitstoot.

Speciaal voor wie spouwmuurisolatie of een andere vorm van isolatie overweegt, is er tot en met 31 mei nog de mogelijkheid om mee te doen aan de isolatieactie in Heemstede.

3. Kan ik subsidie of een lening aanvragen voor spouwmuurisolatie?

Ja, u kunt een Energiebespaarlening met een voordelig rentetarief afsluiten. Laat u minimaal twee isolatiemaatregelen uitvoeren? Dan kunt u gebruikmaken van de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE) Ook kunt u bij het afsluiten van een hypotheek tot 6 procent van de waarde van de woning extra lenen voor energiebesparende maatregelen, met een maximum van 9.000 euro.

4. Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?

Glaswol, steenwol of EPS-parels (bolletjes van piepschuim) zijn de meest gebruikte isolatiematerialen. Ook verschijnen er duurzamere varianten op de markt, zoals bijvoorbeeld Biofoam parels. Minder vaak gebruikt zijn PUR-schuim, UF-schuim of gesiliconiseerde perlietkorrels. Sommige materialen zoals PUR-schuim zijn nogal belastend voor het milieu en is het daarom raadzaam om voor een milieuvriendelijker alternatief te kiezen.

Alle materialen isoleren ongeveer even goed; de isolatiewaarde is vooral afhankelijk van de breedte van de spouw. Als u uw huis energieneutraal wilt maken, dan is het nodig om spouwmuurisolatie te combineren met isolatie aan de binnen- of buitenzijde van de gevel en bijvoorbeeld ook dak- of vloerisolatie.

5. Hoe vind ik een betrouwbaar isolatiebedrijf in de buurt?

Via websites als Verbeter je huis (van de Rijksoverheid) of Wij isoleren (van brancheorganisatie VENIN en Milieu Centraal) kunt u op postcode een erkend bedrijf zoeken. Vraag altijd tenminste twee offertes aan ter vergelijking, en kies het liefst bedrijven met SKG-IKOB of Insula certificering. U kunt ook contact opnemen met het Duurzaam Bouwloket.

6. Mijn huis heeft spouwmuurisolatie, maar ik merk er niet veel van. Hoe kan dat?

Isolatiemateriaal dat vóór de jaren negentig is aangebracht, kan in de loop der jaren vochtig worden en inzakken. Om zeker te weten hoe het met de isolatie gesteld is, kunt u een warmtefoto van uw huis laten maken. Niet alle bedrijven willen een spouwmuur bijvullen, maar het is wel degelijk mogelijk. Soms met hetzelfde (of soortgelijk) materiaal, soms is het beter om de spouw eerst te laten schoonmaken. U kunt zich hierover laten adviseren door een vakkundig bedrijf.

Bron: Milieu Centraal

Bekijk de actuele artikelen