Cv-ketel eruit, warmtepomp erin?

Met de stijgende energieprijzen geldt het nu meer dan ooit: hoe eerder u investeert in verduurzaming van uw woning, hoe sneller u profiteert van de besparing die dit uiteindelijk oplevert. Steeds meer huiseigenaren kiezen daarom voor zonnepanelen of een warmtepomp. Vijf vragen die u zich daarbij vooraf kunt stellen.

1. Is mijn huis geschikt voor verwarming met een warmtepomp?

Dat hangt van uw isolatie af. Voor een hybride warmtepomp (waarbij uw cv-ketel nog bijspringt op koude dagen) moet uw huis in elk geval matig geïsoleerd zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gewoon dubbel glas, spouwmuurisolatie en 5 tot 7 cm vloervloerisolatie en dakisolatie. Hoe beter uw isolatie, hoe meer gas u bespaart. Is uw huis goed tot zeer goed geïsoleerd, dan kunt u ook een volledig elektrische warmtepomp overwegen. Hou er rekening mee dat nieuwe woningen eenvoudiger (en dus goedkoper) te isoleren zijn dan bijvoorbeeld een huis uit de jaren dertig.

2. Kan ik mijn huis ook verwarmen met zonnepanelen?

Zonnepanelen leveren stroom. Die elektriciteit kan, bijvoorbeeld door middel van een (hybride) warmtepomp en/of infraroodpanelen worden benut voor warmteafgifte. U zult dus, naast zonnepanelen, een elektrisch of hybride warmteafgiftesysteem moeten kiezen.

3. Moet ik voor een warmtepomp mijn radiatoren laten vervangen?

Dat hangt af van het soort warmtepomp dat u kiest. Warmtepompen verwarmen het meest rendabel met verwarmingswater van rond de 35 graden. Dat is een stuk lager dan de watertemperatuur waarop uw cv-meestal staat ingesteld (50-80 graden). Om het toch comfortabel te kunnen maken in huis, zijn inderdaad andere radiatoren nodig, of een vloerverwarmingssysteem. Voor een hybride warmtepompsysteem heeft u geen nieuwe radiatoren nodig. U gebruikt daarmee overigens nog wel gas, maar een stuk minder dan met alleen een cv-ketel. Om erachter te komen of uw radiatoren groot genoeg zijn om uw huis met lagere temperaturen te verwarmen, kunt u, zo lang de buitentemperatuur nog laag is, meedoen met de 50-gradentest van Milieu Centraal.

4. Is elektrisch verwarmen ook in de winter voldoende?

Bij lage buitentemperaturen is bijverwarmen vrijwel altijd noodzakelijk. Oók wanneer uw isolatie op orde is. Bijverwarmen kan met een elektrisch verwarmingselement in de warmtepomp zelf, met infraroodpanelen, of met de cv-ketel die aan uw hybride warmtepomp is gekoppeld.

5. Maken warmtepompen inderdaad best wel herrie?

De ventilator in de buitenunit van een warmtepomp maakt inderdaad geluid. Het ene type doet dat meer dan het andere: let hierop in uw keuze. Bedenk vooraf ook of u ergens rond uw huis ruimte heeft voor de buitenunit, zonder dat deze overlast veroorzaakt. Zorg vooral voor een goede trillingsdemping en kies eventueel voor een geluidsdempende omkasting. Volgens onderzoek van de Consumentenbond helpt zo’n omkasting goed en wordt de warmtepomp er niet minder efficiënt door.

Advies en subsidie

Al met al komt er best wat kijken bij de overstap naar een warmtepomp. Laat u daarom vooraf goed informeren over de mogelijkheden. De Consumentenbond zette alles helder op een rij gezet.

Ook bij het Duurzaam Bouwloket kunt u terecht voor informatie over warmtepompen. Zij kunnen ook offertes die u ontvangt gratis beoordelen. Dat doet u door ze naar info@duurzaambouwloket.nl te mailen.

Hier vindt u installateurs bij u in de buurt, via een onafhankelijk kwaliteitsregister van gekwalificeerde bedrijven in de (duurzame) bouw- en installatietechniek.

En, ook niet onbelangrijk: bij het doorvoeren van twee energiebesparende maatregelen binnen één jaar (bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen én een warmtepomp) kunt u een deel van de kosten achteraf vergoed krijgen door de overheid. Hier leest u daar meer over.

Bekijk de actuele artikelen