Boomspiegel vergroenen
Je hebt een boomspiegel in jouw straat geadopteerd, gefeliciteerd! Vanaf nu kun je aan de slag om van de ruimte rond de boom een fleurige en kleurige plek te maken voor bijen, vlinders en voor jezelf. Met ons stappenplan moet dat zeker lukken.
Het ideale moment voor het aanleggen van een boomspiegeltuintje is in het najaar. De dagen worden dan koeler, de zomerse droogte is voorbij, maar de grond is nog warm. In het voorjaar kan natuurlijk ook, maar geef dan in warme perioden wel voldoende water. Moeilijk? Wel nee. Zo zorg je in vier stappen voor een groene boomspiegel.
Stap 1 - Alles begint bij de bodem
Een gezonde bodem vergroot de kans op succes. Schep met een klein schepje voorzichtig wat aarde uit de boomspiegel en vervang dit door een laag voedzame aarde of compost. Ga voorzichtig te werk om de wortels van de boom niet te beschadigen. Hoog de bodem niet teveel op (max. 5 cm) en vermijd ophogen direct tegen de stam van de boom.
Stap 2 - Zaaien en planten: aan de slag!
Je kunt nu aan de slag, bij voorkeur door te zaaien. Zaadjes hoef je vaak niet diep te zaaien, gewoon uitstrooien en daarna licht inharken. Kies voor zaden van planten die tegen droogte kunnen. Suggesties voor geschikte zaden vind je op de website van Guerrilla Gardeners. Ga voorzichtig te werk om de boomwortels niet te beschadigen en gebruik een klein schepje en harkje. Als je weerstand voelt bij het graven, kijk dan eerst waardoor dat komt voordat je verder gaat.
Als de grond rondom de boom niet te hard is, kun je ook kiezen voor vaste planten. Welke planten zijn geschikt voor je boomspiegeltuin? In elk geval planten die niet te diep wortelen en tegen droogte kunnen. Meestal heb je 7 tot 9 planten per m2 nodig.
Op de website van Guerrilla Gardeners vind je een lijst met “boomspiegelbesties’, planten die geschikt voor zonnige en schaduwrijke boomspiegeltuintjes.
Bollen doen het ook goed in een boomspiegel. Voor een vroege bloei in je boomspiegeltuintje plant je in het najaar bollen. Blauwe druifjes, krokussen, sneeuwklokjes en botanische tulpjes zijn daar heel geschikt voor.
Stap 3 - Voldoende water
Vooral in het begin is het belangrijk dat je je boomspiegeltuintje voldoende water geeft. In droge periodes zeker een grote gieter per dag per vierkanter meter. Zodra de planten goed zijn geworteld, kun je minder water gaan geven. Bij een goed gekozen beplanting hoef je uiteindelijk nog nauwelijks extra water te geven.
Stap 4 - Onderhoud
Houd je boomspiegeltuin bij, verwijder af en toe het onkruid en blijf de aarde verrijken. Onkruid dat je verwijdert, kun je klein knippen en op de aarde laten liggen (mulchen). Op die manier droogt de bodem minder snel uit.
Je kunt de bodem verrijken door koffieprut, geplette eierschalen en stukjes bananenschil aan de aarde toe te voegen. Dat kost niets en is een goede natuurlijke compost.
Tips
- Op de website van Guerrilla Gardeners vind je niet alleen informatie over boomspiegeltuintjes, maar ook over heel veel andere mogelijkheden om je buurt te vergroenen. Kijk maar eens op guerrillagardeners.nl
- Wil je heel graag aan de slag met je boomspiegeltuin, maar zie je er toch een beetje tegenop om te beginnen? Dan is de online cursus Bloeiende Boomtuinjes van Guerrilla Gardeners misschien iets voor jou. Kijk voor meer informatie op: https://guerrillagardeners.nl/cursus-bloeiende-boomtuintjes/
- Op zoek naar gratis planten of zaden voor je boomspiegel?
- Op Facebook vind je veel groepen waar planten en zaden worden uitgewisseld. Dit is bijvoorbeeld zo’n groep in Zuid-Kennemerland: https://www.facebook.com/groups/gratisplantenhaarlem
- Ook op Marktplaats of de Gratis op te halen sites kun je vaak prachtige vondsten doen.
- Wist je dat de gemeente op verzoek je boomspiegel kan vergroten? Voorwaarde is wèl dat er genoeg ruimte moet zijn op de stoep. Stuur even een berichtje via https://www.heemstede.nl/aanvragen-en-regelen/openbaar-groen-adopteren-en-beheren om te overleggen.
Fotograaf: Jeanine van Ooijen