5 Duurzame tips voor uw vakantieadres

Eindelijk op vakantie! Met onze 5 tips komt u toe aan u uw welverdiende rust en beperkt u tegelijkertijd uw voetafdruk.

In een eerder artikel zijn we uitgebreid ingegaan op het feit dat een vakantie dichter bij huis vaak net zo mooi is als ver weg. En omdat u veel minder kilometers hoeft af te leggen, is zo’n vakantie vaak ook een stuk duurzamer. Ook op uw vakantiebestemming hebt u zelf grote invloed op uw CO2-voetafdruk en kunt u een positieve bijdrage leveren aan het klimaat. Deze 5 tips helpen u op weg.

1. Verblijf groener

Een verblijf in een resort of een groot hotel met zwembaden, sauna’s en onbeperkt eten heeft een veel grotere impact dan bijvoorbeeld een kleine accommodatie of appartement. En die impact kunt u verder beperken door bijvoorbeeld handdoeken meerdere malen te gebruiken en de kamers niet dagelijks te laten schoonmaken. Er zijn inmiddels steeds meer sites, zoals bijvoorbeeld de Groene Vakantiegids waar u kleinschalige vakantieadressen kunt vinden. Ook handig voor onderweg.

2. Afval scheiden op vakantie

In veel Europese landen is het scheiden van afval de afgelopen jaren flink verbeterd. De manier waarop dit moet, verschilt wel per land en soms per streek. Op vrijwel alle vakantielocaties zijn overzichtelijke informatiekaarten aanwezig waarop heel duidelijk staat in welke zak of bak plastic, karton, glas, papier of organisch afval moet. Check dit bij aankomst en bespreek het met de rest van uw gezin. Buiten Europa is het scheiden van afval vaak veel minder normaal en komt het niet zelden op de grote hoop terecht. Dat is dus een extra reden om de hoeveelheid afval die u produceert tot een minimum te beperken. En als u thuis al een eigen beker gebruikt, kan die ook mee op vakantie.

3. Beperk watergebruik

In veel Zuid-Europese landen maar ook elders in de wereld dreigen ernstige watertekorten en is sprake van dalend grondwater. In sommige gebieden kunnen boeren nog maar beperkt irrigeren en dreigen oogsten te mislukken. Wees u hiervan bewust wanneer u in uw hotel, huurwoning, pension of op de camping een douche neemt.

4. Ga zoveel mogelijk voor ongemotoriseerd

Misschien is het een open deur, maar met huren van jetski’s, scooters, quads, crossmotoren, en terreinvoertuigen of het maken van een helikoptervlucht zorgt u niet voor minder klimaatimpact. Wandelen, reizen met de bus, treinen, fietsen, zeilen, kanoën of zwemmen beperkt de milieubelasting wel. Blijf zoveel mogelijk op de paden en pas op met snorkelen en duiken. Bij deze activiteiten wordt vaak eerst een gemotoriseerde boottocht gemaakt en kwetsbaar koraal beschadigd.

 5. Kies voor eerlijke en duurzame souvenirs

Met een souvenir kunt u ook na thuiskomst nog lekker lang nagenieten. Helaas worden in veel toeristenwinkeltjes nog altijd zaken aangeboden die in Nederland niet mogen worden geïmporteerd. Bijvoorbeeld omdat ze gemaakt zijn van beschermde of bedreigde soorten. Denk aan ivoren beeldjes, slangenleren tassen of stukken koraal. Daarnaast worden er – zeker buiten Europa – ook veel namaakartikelen aangeboden. Ons advies: vermijd impulsaankopen, gebruik uw gezonde verstand en kijk bij twijfel even op de website van de douane.

Bekijk de actuele artikelen